Wypieki bez glutenu – czym zastąpić mąkę pszenną?

Czym zastąpic mąkę pszenną

Podobno nie ma piękniejszego zapachu rozchodzącego się po domu niż zapach pieczonego ciasta. Na szczęście rezygnacja z glutenu wcale nie oznacza z konieczności życia bez domowych wypieków, chleba, pasztetów, naleśników czy makaronów. Mąkę pszenną z łatwością można zastąpić i cieszyć się wspaniałym smakiem zdrowych smakołyków.

Rodzaje mąk bezglutenowych:

  • gryczana,
  • kukurydziana,
  • skrobia ziemniaczana
  • migdałowa,
  • ryżowa,
  • jaglana,
  • z ciecierzycy,
  • amarantusowa,
  • z tapioki,
  • sojowa,
  • kasztanowa,

Mąka gryczana, kukurydziana, ziemniaczana i ryżowa

Najbardziej uniwersalnym z zamienników jest mąka gryczana. Doskonale nadaje się do ciast, babeczek, naleśników, klusek, placków, makaronów, bułek, chlebów i pizzy. Dania i wypieki z dodatkiem tej mąki są puszyste i elastyczne, a jedynym minusem jest charakterystyczny smak gryki, który nie każdy lubi.

Ciekawym rozwiązaniem jest dodatek mąki kukurydzianej. Nadaje ona ciastom i naleśnikom intensywny żółty odcień i świetnie się sprawdza podczas robienia biszkopta i kruchego ciasta. Innym sposobem wykorzystania tej mąki jest wykorzystanie jej jako panierki do kotletów i ryby zamiast bułki tartej. Podczas pieczenia lub smażenia nabiera apetycznego złoto-brązowego koloru, na widok którego ślinka cieknie.

Mąka ziemniaczana, skrobia lub po prostu Kartoflanka (każdy inaczej ją nazywa), ale to nie zmieni faktu, że jest niezastąpiona podczas przygotowywania kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych czy chleba.

Nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale również i w wielu innych przypadkach przyda się mąka ryżowa. Jest ona idealna do pierożków, naleśników, deserów oraz do zagęszczania sosów. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek mieszanki wypiekowej do chleba.

Część z wymienionych wyżej mąk jest bardzo droga. Przy pomocy zwykłego domowego blendera spokojnie można obejść ten problem. Mąka to po prostu najzwyklejsze w świecie zmielone ziarna, dlatego jeśli nie w sklepie nie znalazłeś którejś z wymienionych mąk możesz przygotować ją samodzielnie. Wystarczy, przy pomocy blendera lub innego robota kuchennego, zmielić kaszę, ryż lub inne zboże na drobny pył.

Inne składniki to inne proporcje

Nie wszystkie zamienniki mąki pszennej mają takie same właściwości wypiekowe, dlatego czasem konieczna będzie zmiana przepisu. Szczególnie konieczne będzie zwiększenie ilości proszku do pieczenia. Przyjmuje się, że na każdą szklankę mąki przypada 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo w przypadku niektórych rodzajów mąk może zajść potrzeba zwiększenia ilości płynnych składników takich jak woda, czy olej. W tym przypadku nie ma reguły i trzeba

Related Posts

alkohol a gluten Gluten a alkohole 11 marca 2016
Gluten nie tylko w pszenicy Gluten nie tylko w pszenicy 12 lutego 2016