Bezglutenowe ciasto na pizzę bez drożdży

pizza

Pizza to smaczny pomysł na obiad lub lunch. Dowiedz się, w jaki sposób przygotować tę potrawę bez glutenu, a także bez drożdży. Ciasto zrób z mąki ryżowej, kukurydzianej, bądź ich mieszanki. Możesz też użyć mąki gryczanej lub gotowej mąki bezglutenowej.

Pizza bezglutenowa bez drożdży z mąki kukurydzianej i ryżowej

Bezglutenową pizzę bez drożdży z mąki kukurydzianej i ryżowej zrobisz z:

  • 75 g mąki kukurydzianej,
  • 75 g mąki ryżowej,
  • 1 jajka,
  • 160 ml mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Roztrzep jajko. Zmieszaj mąkę, bazylię i sól ręką. Zostaw 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Stopniowo dodawaj mleko. Następnie domieszaj też jajo. Ugniataj ciasto. Będzie miało mocno klejącą się konsystencję. Co jakiś czas możesz opłukać ręce, ponieważ ciasto mniej klei się do suchych dłoni.

Podczas zagniatania dodawaj mąkę kukurydzianą i zagniataj dotąd, aż ciasto stanie się zwarte. Posyp stolnicę mąką kukurydzianą. Połóż na nią ciasto i ugniataj dopóki nie stanie się jednolite. Rozwałkuj je cienko i połóż na blasze. Blachę posmaruj oliwą lub połóż na niej papier do pieczenia. Ciasto powinno się piec 12 minut w 220°C.

Pizza bezglutenowa bez drożdży z mąki gryczanej

Do przygotowania bezglutenowej pizzy bez drożdży z mąki gryczanej potrzebujesz:

  • 180 g mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczki proszku bezglutenowego,
  • 1 jajka,
  • 1 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczki soli,
  • 100 ml ciepłej wody.

Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, oprócz wody. Wodę dolewaj stopniowo. Gotowe ciasto pozostaw pod przykryciem. Rozwałkuj ciasto. Wyłóż blachę papierem do pieczenia bądź posmaruj ją oliwą. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Możesz posmarować ciasto sosem lub ketchupem i ułożyć na nim wybrane składniki na pizzę i posypać je startym żółtym serem po wierzchu. Przykryj pizzę folią aluminiową i piecz przez 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz ciasto przez kolejne 5 minut.

Bezglutenowy sos do pizzy

Bezglutenowy sos do pizzy zrobisz z:

  • 1 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbków czosnku,
  • ostrej mielonej papryki,
  • tymianku,
  • oregano,
  • soli,
  • cukru brzozowego.

Przeciśnij czosnek przez praskę bądź pokrój w cieniutkie paseczki. Wymieszaj z ziołami i przecierem.

Do ciasta posmarowanego sosem pomidorowym możesz dodać wybrane warzywa, np. pieczarki, cebulę, oliwki i np. polędwicę. Uważaj na mięso, które wybierasz do pizzy, ponieważ niektóre wyroby zawierają gluten.

Zetrzyj ser żółty na tarce i ułóż go na wierzchu ciasta. Zapiecz razem z pozostałymi składnikami. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę świeżymi listkami bazylii.

Related Posts

grill bez glutenu 6 zasad bezglutenowego grillowania 18 sierpnia 2016
przekaski Meczowe przekąski bez glutenu 26 września 2016