10 oznak nietolerancji glutenu

nietolerancja glutenu

Odczuwasz dyskomfort po posiłku zawierającym zboża? Czujesz się ciągle zmęczony? Męczą Cię migreny lub bóle mięśni i stawów? To mogą być objawy nietolerancji glutenu. Przeczytaj artykuł i poznaj je wszystkie.

Problemy z trawieniem glutenu mogą rozwijać się stopniowo lub mogą pojawić się nagle. Dlatego nawet jeśli wcześniej nie obserwowałeś/-aś żadnych problemów ze strony układu pokarmowego nie należy wykluczać nietolerancji.

Najbardziej charakterystyczne objawy dotyczą problemów z trawieniem:

  • biegunka,
  • bóle brzucha,
  • skurcze,
  • mdłości,
  • wymioty,
  • nadżerki jamy ustnej,
  • wzdęcia,
  • gazy,
  • zaparcia,

Zmiany skórne

Niedługo po spożyciu glutenu w może pojawić się pokrzywka skórna oraz zmiany przypominające atopowe zapalenie skóry. Na skutek uszkodzenia przez gluten kosmków jelitowych może dojść do niedoboru witaminy A oraz kwasów tłuszczowych, co wpłynie na pogorszenie ogólnego stanu skóry oraz rogowacenie mieszkowe skóry na ramionach.

Chroniczne zmęczenie

Nietolerancja glutenu może objawiać się ciągłym uczuciem zmęczenia dodatkowo nasilającym się po spożyciu produktów glutenowych.

Zaburzenia gospodarki hormonalnej i choroby autoimmunologiczne

Osoby borykające się z problemami z hormonami lub cierpiące na choroby autoimmunologiczne (Hasimito, zapalenie stawów, łuszczyca. PCOS, toczeń, stwardnienie rozsiane) są bardziej narażone na wystąpienie lub rozwinięcie się u nich nadwrażliowści na gluten.

Fibromialgia

Jest to zespół objawiający się częstym lub ciągłym bólem mięśni i stawów

Problemy neurologiczne

Osoba z nietolerancją glutenu może mieć problemy utrzymaniem równowagi. Dodatkowo często uskarża się na zawroty głowy, nerwobóle i drętwienie kończyn.

Wahania nastroju

Ogólne rozdrażnienie, nagła irytacja, lęki, a nawet depresja mogą mieć swoje podłoże związane z  problemami dotyczącymi trawienia glutenu.

Częste migreny i bóle głowy

Częste migreny i bóle głowy to bardzo często występujący symptom.

Nagły spadek masy ciała

Uszkodzone kosmki jelitowe oraz zalegający w przewodzie pokarmowym gluten zaburza i ogranicza wchłanianie związków odżywczych. Powoduje to niedobory energii oraz witamin i składników mineralnych, gorsze samopoczucie oraz spadek masy ciała. Działa to wyniszczająco na organizm.

Zaburzenia krzepnięcia

Problemy najczęściej wiążą się z krwawieniami z nosa oraz nadmierną skłonnością do powstawania siniaków.

Jak rozpoznać nietolerancje glutenu?

Właściwą diagnozę utrudnia fakt, że wymienione wyżej objawy występują również w przebiegu innych schorzeń. Często pierwsze objawy nietolerancji nie są związane z układem pokarmowym, co dodatkowo utrudnia rozpoznanie. Bardzo ważne jest dokładne obserwowanie reakcji swojego organizmu. Pomocne będzie spisywanie swoich objawów i zapisywanie ich okoliczności np. czy wystąpiły po posiłku zawierającym zboża.

Jeśli podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu najlepszym sposobem będzie zastosowanie diety eliminacyjnej na co najmniej 3-4 tygodnie. Konieczne jest całkowite odstawienie produktów glutenowych, inaczej obserwacje nie będą wiarygodne. Po upływie wyznaczonego czasu na diecie bezglutenowej ponownie wprowadza się do jadłospisu gluten, aby sprawdzić czy objawy się nasilą lub powrócą.