Oglądanie meczu, a w szczególności Ligi Mistrzów, nie może się odbyć bez przekąsek. Zobacz, jakie oryginalne przepisy na przekąski bez glutenu przygotowaliśmy.
Słone przekąski bezglutenowe
Bezglutenowe muffinki o smaku pizzy
Muffinki wcale nie muszą być słodkie – sprawdzą się także jako jedna ze słonych bezglutenowych przekąsek. Wypróbuj nasz przepis na babeczki o smaku pizzy. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 200 g maślanki,
- 1 jajka,
- 260 g mąki bezglutenowej, np. gryczanej lub ryżowej,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki sody,
- 2 łyżeczek bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczek oregano lub tymianku,
- 1 łyżeczki soli,
- 110 g pasaty (pulpy) pomidorowej,
- pół papryki,
- pół cebuli,
- 125 g mozarelli,
- 40 g parmezanu.
Umyj paprykę, obierz cebulę i czosnek. Posiekaj czosnek i pokrój pozostałe warzywa oraz mozarellę w niewielką kostkę. Ubij pianę z jajka. Wymieszaj jajo i warzywa z proszkiem do pieczenia, oliwą, maślanką, pomidorami, mąką, ziołami, solą oraz parmezanem.
Nastaw piekarnik na 180°C. Nalej ciasto do foremek i piecz muffinki dotąd, aż się zarumienią.
Chipsy z jarmużu
Kolejnym pomysłem na meczową przekąskę bez glutenu są chipsy z jarmużu. Zrobisz je bez trudu z:
- 1 opakowania liści jarmużu,
- ostrej papryki w proszku,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczkę ziół prowansalskich.
Umyj jarmuż. Nagrzej piekarnik z włączonym termoobiegiem do 150°C. Wlej oliwę do miski i dosyp zioła prowansalskie oraz nieco ostrej papryki. Wymieszaj wszystko.
Liście jarmużu włóż do miski z przyprawami i oliwą i obtocz w nich. Obtaczaj jarmuż w niewielkiej ilości, aby pokryć mieszanką każdy liść.
Chipsy piecz około 5 minut na dolnej półce piekarnika.
Warzywa pokrojone w słupki z sosami bezgutenowymi (np. koperkowym lub pomidorowym)
Warzywa z sosami bezglutenowymi to lekka przekąska nadająca się na mecz.
Szaszłyki z owoców, warzyw lub mięsa
Szaszłyki bezglutenowe możesz przygotować z dowolnej kombinacji warzyw lub owoców. Do szaszłyków warzywnych dodaj mięso, jeśli chcesz. Nie używaj do niego jednak gotowych marynat, które mogą zawierać gluten.
Przepisy na słodkie przekąski bezglutenowe
Sałatka owocowa
Owocowa sałatka to dobry pomysł na słodką przekąskę bezglutenową. Aby ją przygotować, potrzebujesz:
- 2 kiwi,
- 2 bananów,
- 2 fig,
- 2 szklanek jarmużu,
- 1 mango,
- 1 granata,
- 200 g borówek.
Umyj owoce i pokrój w kostkę figi, kiwi i mango. Zmiksuj w blenderze banany i jarmuż. Dolej do nich szklankę wody. Przełóż mieszankę do miseczki lub wysokiej szklanki. Ułóż na niej mango, kiwi i borówki. Na wierzchu umieść ziarenka granatu i figi.
Budyń dyniowy
Budyń z dyni zrobisz z:
- 300 g ugotowanego lub upieczonego miąższu dyni,
- 4 łyżek syropu z agawy,
- 450 ml mleka roślinnego (np. kokosowego),
- 2 łyżek mąki kukurydzianej,
- 2 łyżeczek cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki kardamonu.
Do dekoracji deseru użyj po 2 łyżki nasion dyni i słonecznika oraz płatków migdałowych. Będziesz też potrzebować kolejnych 2 łyżek syropu z agawy.
Zblenduj wszystkie składniki. Przelej masę do garnka i zagotuj na średnim ogniu. Cały czas mieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj około 5 minut, dotąd aż budyń zgęstnieje. Nie zapomnij o mieszaniu.
Przełóż budyń do salaterek i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki na kilka, a nawet kilkanaście godzin.
Zanim podasz budyń, skarmelizuj nasiona i migdały. Włóż je na patelnię razem z syropem z agawy i zrumień. Zajmie to około 2-3 minuty. Cały czas mieszaj. Podawaj budyń z jeszcze ciepłymi nasionami.