Zakupy bezglutenowca

pieczywo

Zdarzyło Ci się kupić kiedyś produkt spożywczy, który teoretycznie nie miał ze zbożem nic wspólnego, a w jego składzie był gluten? Osoby eliminujące gluten z diety muszą szczególnie zwracać uwagę podczas zakupów, ponieważ ze względu na szereg właściwości fizykochemicznych producenci często i chętnie dodają gluten do swoich wyrobów.

Czym jest gluten?

Gluten jest frakcją białka znajdującą się w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także w ich hybrydach oraz produktach pochodnych. Dokładnie jest to mieszanina dwóch białek gluteniny i gliadyny. Oba te związki charakteryzują się właściwościami korzystnymi dla producenta:

  • kleistością,
  • ciągliwością,
  • elastycznością,
  • lepkością,
  • sprężystością,
  • plastycznością
  • wodochłonnością.

Zastosowanie glutenu

Głównie te właściwości wykorzystywane są w piekarnictwie i cukiernictwie ponieważ gwarantują otrzymanie pulchnego i sprężystego wyrobu.

Jednocześnie gluten jest stosowany w wielu innych produktach w celu:

  • zagęszczenia (produkty mleczne, sosy, koncentraty, przetwory rybne)
  • zapobiegania zbrylaniu i sklejaniu produktów (cukierki, lizaki, suszone owoce)
  • wiązania wody (wędliny i inne przetwory mięsne)
  • obniżenia kaloryczności (produkty light)
  • nadania równomiernego zabarwienia (kolorowe alkohole)

Równocześnie gluten może znajdować się w przyprawach, gumach do żucia i proszku do pieczenia.

Gluten, wszędzie gluten…

Powszechnym dodatkiem do żywności jest również słód jęczmienny, w którym mogą być obecna białka glutenowe. Słód odpowiada za nadanie produktom brązowej barwy i słodyczy. Stosowany jest przy produkcji piwa, chlebów, lodów, czekolady czy kawy zbożowej

Podczas zakupów należy zwrócić szczególną uwagę na informację o możliwości występowania w produkcie śladowych ilości glutenu. W przypadku bardzo wrażliwych osób nawet minimalna ilość może wywołać przykre objawy ze strony układu pokarmowego. Taka informacja może znajdować się również na produktach, w których nie zastosowano dodatku glutenu w procesie produkcyjnym. Jest to związane w przetwarzaniem w jednym zakładzie zarówno produktów glutenowych jak i bez glutenowych. Mimo zachowania zasad higieny czasem może się zdarzyć, że pewne ilości białek zostaną na linii produkcyjnej i „zanieczyszczą” produkty bezglutenowe.

W warunkach domowych, przy pomocy jodyny lub płynu Lugola, można sprawdzić czy w produktach takich jak ser, mięso, wędliny zastosowano dodatki zbożowe. Jeśli zastosowano dodatek skrobi odczynnik zmieni barwę z pomarańczowej na granatowoczarną. Zmiana barwy świadczy o dodatku zbóż oraz o dużym prawdopodobieństwie, że w produkcie może być obecny gluten.

Bezglutenowcy swoje zakupy muszą robić bardzo staranie. Powszechne stosowanie glutenu jako dodatku do wielu grup produktów wymusza dokładne czytanie etykiety podczas każdych zakupów.

Related Posts

Gluten nie tylko w pszenicy Gluten nie tylko w pszenicy 12 lutego 2016
pszenica 10 objawów nietolerancji glutenu 25 kwietnia 2016