Przepisy na bezglutenowe desery

tiramisu

Dieta bezglutenowa to na pewno nie pożegnanie z pysznymi deserami. Zobacz, jak samodzielnie przygotować bezglutenowe słodkości. Poznaj przepisy m.in. na budyń z kaszy jaglanej i bezglutenowe tiramisu z serkiem mascarpone.

Budyń z kaszy jaglanej – przepis

Do zrobienia budyniu z kaszy jaglanej potrzebujesz:

  • 1 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego,
  • 1 szklanki ugotowanej na mleku roślinnym kaszy jaglanej,
  • 1 banana,
  • 2 łyżek kakao,
  • szczypty soli,
  • nieco kardamonu.

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcjach 1 szklanka kaszy i 3 szklanki mleka. Nie studź kaszy, gorąca jest idealna do miksowania. Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym lub blenderze. Otrzymany w ten sposób budyń możesz podawać z owocami lub ulubionym bezglutenowym dżemem bądź konfiturą.

Szybki deser bezglutenowy: praliny migdałowo-malinowe

Nie masz zbyt wiele czasu, ale za to masz ochotę na coś słodkiego? Wybierz szybki deser bezglutenowy: migdałowo-malinowe praliny. Przygotuj:

  • 15 g malin suszonych,
  • 150 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Wystarczy, że zmiksujesz maliny w blenderze, przesiejesz je przez sitko. Pozbądź się większych kawałków, a pył, który powstał przy miksowaniu, zmieszaj z cukrem i cukrem pudrem. Do migdałów dodaj syrop klonowy i wodę różaną. Ten miks zagnieć w jednolitą masę. Uformuj z niej kuleczki i obtaczaj w malinach. Praliny przechowuj w lodówce.

Przepisy na  bezglutenowe i bezmleczne desery

Wypróbuj dwa przepisy na  bezglutenowe i bezmleczne desery:

Tiramisu, czyli bezglutenowy deser z mascarpone

Do przygotowania tiramisu potrzebujesz:

  • 2 żółtek,
  • 2 łyżek cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 szklanki mocnej czarnej kawy,
  • 150 g biszkoptów,
  • 50 ml brandy lub amaretto,
  • nieco kakao do posypania ciasta.

Utrzyj żółtka z cukrem. Zacznij miksować masę, dodając do niej stopniowo serek mascarpone. Do kawy dodaj nieco cukru i pomieszaj ją z wybranym alkoholem. Zanurz biszkopty w syropie z kawy i alkoholu. Ułóż je w głębokim naczyniu i pokryj kremem z serka i żółtek z cukrem. Połóż jeszcze dwie warstwy biszkoptów i kremu. Wierzch ciasta posyp kakao. Tak przygotowane tiramisu możesz udekorować według uznania.

Deser malinowo-borówkowy

Deser z malin i borówek zrobisz z:

  • 2 szklanek malin,
  • 3 szklanek borówki amerykańskiej,
  • 2 średnich i dojrzałych bananów,
  • 2 łyżeczek agaru lub innej substancji żelującej bez glutenu,
  • 1 szklanki wody,
  • 1 łyżki cukru bądź ksylitolu, jeśli deser jest za mało słodki.

Umyj i zmiksuj maliny oraz borówki. Zagotuj wodę i dodaj do niej substancję żelującą. Gotuj je przez kilka minut, nie przestając mieszać. Z tak powstałą masą połącz owoce i ewentualnie dosłódź deser. Przelej go do miseczek lub pucharków i poczekaj, aż wystygnie.