Przepisy na bezglutenową pizzę

pizza bezglutenowa

Nawet przestrzegając bezglutenowej diety można od czasu do czasu pozwolić sobie na „małe grzeszki” jak np. pizza. O ile sos i dodatki nie stanowią większego problemu to z ciastem jest już trochę trudniej. Okazuje się jednak, że spód do pizzy można zrobić praktycznie z wszystkiego, nawet z warzyw! W każdej kuchni warto eksperymentować – jak inaczej powstałaby pizza z kalafiora lub brokuła? Poznajcie przepisy na pizze. Bezglutenową pizze.

Pizza kukurydziano-ryżowa

Składniki:

  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 160 ml mleka (można zamienić na roślinne np. ryżowe)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta granulowanego czosnku

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąki z solą i przyprawami. Ciągle mieszając, powoli wlej mleko, a następnie dodaj roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć do otrzymania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto się klei wystarczy podsypać je niewielką ilością mąki kukurydzianej. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę lub blat. Rozwałkuj je na grubość ok 1 cm i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną oliwą. Spód piecz przez około 12 minut w temperaturze 220°C. Na podpieczony spód nałóż sos i ulubione dodatki i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 12-15 minut.

Pizza z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 jajko
  • ½ szklanki sera podpuszczkowego startego na drobnych oczkach np. parmezan
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj al dente. Widelec powinien się wbijać w kalafiora pod naciskiem. Następnie odcedź i osusz różyczki. Jeszcze ciepłe włóż do pojemnika blendera i zmiksuj na drobne kawałeczki. Można go zmielić również już po przestygnięciu. Rozdrobnionego kalafiora przełóż do miski i dokładnie wymieszaj zresztą składników. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Gdy piekarnik będzie się nagrzewał blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Można delikatnie skropić go olejem, a następnie z otrzymanej masy uformować placek o grubości 1 cm. Kalafiorowy spód do pizzy piecz ok 30 minut. Następnie nałóż na wierzch sos oraz dodatki i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.

Pizza z brokuła

Składniki :

  • 1 nieduży brokuł
  • 1 kulka mozzarelli lub ½ kostki tofu
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Brokuła podziel na różyczki i ugotuj al dente. Widelec powinien się wbijać w kalafiora pod naciskiem. Następnie odcedź i przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć na drobne kawałeczki. Następnie przełóż do miski i dokładnie wymieszaj zresztą składników. Mąkę dodawaj stopniowo i obserwuj czy masa nie robi się zbyt gęsta lub czy nie zaczyna się rozpadać. Masa powinna być spójna, zwarta i delikatnie lepka. Piekarnik rozgrzej do 200°C. W tym czasie blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie skrop go olejem. Z otrzymanej masy uformuj placek o grubości 1 cm i piecz przez ok 25 minut. Następnie nałóż na wierzch sos oraz dodatki i zapiekaj jeszcze 5-10 minut.

Pizza z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 szklanka surowej ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz, odrobina chili, kurkumy i curry
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (jeśli nie macie, można pominąć)

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody i zostaw na całą noc. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie wszystkie składniki, z wyjątkiem mąki, przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę i kontroluj gęstość i spójność masy. Spód do pizzy uformuj na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185°C i piecz przez 15 minut. Po nałożeniu składników  zapiekaj jeszcze przez 10 – 15 minut.

Related Posts

kukurydza Zdrowo i bezglutenowo, czyli kukurydza 20 kwietnia 2016
przekaski Meczowe przekąski bez glutenu 26 września 2016