Na grilla najczęściej wybierane jest mięso. Należy jednak uważać na mięso z gotową marynatą. Jej składniki często mają w składzie gluten. Do bezglutenowego grillowania można też z powodzeniem wykorzystać warzywa i owoce.
Mięso na bezglutenowe grillowanie
Na bezglutenowe grillowanie najlepiej wybrać wołowinę, jagnięcinę lub wieprzowinę. Mają one tłuszcz ułożony w tzw. marmurkowatej strukturze. Dzięki niej tłuszcz, roztapiając się w trakcie grillowania, równomiernie nasącza mięso. Jest ono wtedy kruche i smaczniejsze.
Na grillu sprawdzi się też ryba lub kurczak. Można modyfikować ich smak w zależności od użytej marynaty, a także sposobu, w jaki je ugrillujemy. Rybę najlepiej grilluje się na aluminiowej tacce bądź po zawinięciu w folię aluminiową. W ten sposób mięso nie będzie przywierało do rusztu i nie rozpadnie się na małe kawałki.
Z mięsa, np. karkówki lub wołowiny, można zrobić pyszne szaszłyki na grilla. Bezglutenowa wersja idealnie sprawdzi się z dodatkiem warzyw: czerwonej cebuli, bakłażana i papryki.
Bezglutenowa marynata do mięsa na grilla
Odpowiednio przyrządzona marynata do mięsa wspaniale podkreśli jego smak. Definiuje też dodatki, jakie można podać. Bezglutenową marynatę do mięsa na grilla można przyrządzić z wybranych przypraw i oleju. Urozmaicą ją warzywa: np. czosnek, korzeń selera lub pietruszki czy cebula.
Do bezglutenowej marynaty do mięsa dodaje się następujące składniki:
- ostrą paprykę,
- pasternak,
- sól kamienną (uwaga na sól smakową, która może zawierać gluten),
- rozmaryn,
- kumin,
- jałowiec,
- pieprz,
- tymianek,
- jogurt,
- cząber,
- oregano,
- musztardę,
- sok z cytryny,
- czerwone wino.
Do ryby będzie pasowała delikatna marynata z natki pietruszki, soli i soku z cytryny. Kurczak będzie ciekawie smakował po dodaniu do niego marynaty z tymiankiem, jogurtem i sokiem z cytryny. Do jagnięciny odpowiedni będzie ocet balsamiczny, kolendra i kumin. Do wieprzowiny natomiast można wypróbować zioła, musztardę i czosnek.
Bezglutenowy grill: warzywa
Na bezglutenowym grillu świetnie sprawdzą się szaszłyki warzywne. Dobry wybór to cukinia, cebula, papryka i bakłażan. Można je przyprawić dowolnie wybranymi ziołami, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
Papryka z nadzieniem z tofu lub fety to kolejny ciekawy i pyszny pomysł na bezglutenowy grill. Do jej przygotowania potrzeba czosnku, pieprzu, pikantnej i wędzonej papryki, oleju oraz syropu klonowego lub miodu. Te składniki należy wymieszać z serem lub tofu i włożyć do umytej i wydrążonej papryki. Tak przygotowane warzywo układamy na ruszcie i grillujemy dotąd, aż skórka zmięknie. Środek papryki w momencie zdejmowania jej z grilla powinien być nadal chrupiący.
Bezglutenowe desery z grilla
Jako bezglutenowy deser z grilla można wykorzystać owoce. Doskonale będą smakować: banan, jabłko, ananas, truskawki i papaja. Owocowe szaszłyki można zrobić łącząc np. banana, truskawki i ananasa. Pyszne będą też zamarynowane w bazylii, listkach mięty lub melisy oraz soku z cytryny jabłko, mango, banan bądź papaja. Ananas pokrojony na ósemki i posypany cukrem trzcinowym to także dobry wybór. Najlepiej ugrillować go nad żarem, kiedy biesiada będzie zbliżać się ku końcowi.
Smacznego!