6 zasad bezglutenowego grillowania

grill bez glutenu

Grillowanie z przyjaciółmi to jeden z ulubionych, wakacyjnych sposobów spędzania wolnego czasu. Jednak gdy gluten jest Twoim wrogiem, grill może stać powodem do wielu zmartwień. Wystarczy jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad, by móc w pełni cieszyć się z czasu spędzonego z najbliższymi. 

Zapakuj swoje jedzenie

Jeśli nie chcesz, by przygotowane przez Ciebie smakołyki miały kontakt z innymi daniami, zawierającymi gluten, zapakuj je w folię aluminiową. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie zapakowanie go w oddzielne foliowe torebki. By bezglutenowe przekąski nie miały styczności z pozostałymi poproś gospodarza lub weź ze sobą oddzielne sztućce i tacki, na których będziesz przyrządzać jedzenie. To dużo mniejszy kłopot niż używanie drugiego grilla.

Uważaj na marynaty

Podczas grilla łatwo zapamiętać, by zapoznać się ze składem marynaty podanym na etykiecie. Co w przypadku sosów domowej roboty? Bardzo często marynaty i sos BBQ, przygotowane specjalnie do drobiu czy steków, zawierają słód lub seitan, które pełnią rolę spoiwa.

Szczególnie bogaty w gluten jest sos sojowy lub sosy na nim bazujące. W takim wypadku warto postarać się o bezglutenową wersję sosu sojowego.

Przygotuj własny sos

Uważaj na sosy kupowane w sklepach. Bardzo często zawierają wiele szkodliwych składników. Najlepszym rozwiązaniem będzie własnoręczne przygotowanie sosu. Będziesz pewny, że jest on zdrowy i bezpieczny dla wszystkich. Do eksperymentowania najlepiej nadają się: oliwa z oliwek, czosnek, soki z owoców cytrusowych, imbir, miód, wino czy świeże zioła.

Mądre przekąski

Szczególną uwagę zwróć na dipy i chipsy. By zapobiec pomieszaniu się wersji bez i z glutenem, najlepiej serwować je na oddzielnych naczyniach.

Alkohole bez glutenu

Przygotowując się do bezglutenowego grilla nie możesz zapomnieć także o alkoholach. Każde piwo ma w swoim składzie gluten. Nie pozwól, by zmyliła Cię etykietka informująca o braku glutenu, nawet w takich przypadkach w piwie znajdują się jego śladowe ilości. Bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wino albo cydr.

Zapomnij o bułkach

Jeśli nie masz pewności że serwowane jest bezglutenowe pieczywo, lepiej będzie z niego zrezygnować.  Zastąp je liściem sałaty lub grillowanymi grzybami Portobello i ciesz się czasem spędzonym z najbliższymi, nie martwiąc się o gluten!

Related Posts

przekaski Meczowe przekąski bez glutenu 26 września 2016
biszkopt bezglutenowy Puszysty i bezglutenowy biszkopt 12 kwietnia 2016