Posts tagged "rum"

Gluten a alkohole

alkohol a gluten

Wszystko jest dla ludzi. Wypity okazyjnie, od czasu do czasu, jeden drink lub kieliszek nie zaszkodzi. Czy aby na pewno? Osoby z nietolerancją na gluten muszą uważać, aby miłe przyjęcie nie zmieniło się w nieprzyjemne wspomnienie. Do produkcji części alkoholi wykorzystywane są produkty zawierające gluten, które mogą powodować wystąpienie różnych dolegliwości.

Czytaj etykiety

Wykluczając gluten z diety, należy pamiętać, że może się on w pewnych ilościach znajdować również w napojach wyskokowych. Dlatego warto zapoznać się z recepturami, składami różnych alkoholi, aby nie było potrzeby wcześniejszego zakończenia spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.

Dużym ułatwieniem jest uniwersalny i międzynarodowy znak przekreślonego kłosa informujący, że dany produkt jest bezpieczny dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Glutenowe alkohole

Napoje na które należy szczególnie uważać to piwo, whisky i burbon. Podczas ich produkcji wykorzystuje się zboża takie jak: jęczmień, pszenica i żyto. W piwie najczęściej stosowany jest jęczmień w postaci słodu.

W przypadku whisky i burbonu stosuje się zacier zbożowy przygotowany najczęściej z ziaren jęczmienia, pszenicy lub żyta. Część amerykańskich alkoholi jest produkowana z udziałem ziaren kukurydzy i może być spożywana na diecie bezglutenowej.

Najwięcej wątpliwości wśród bezglutenowców związanych jest z wódką. W teorii po prawidłowym przeprowadzeniu procesu destylacji wódki, w tym również tej zbożowe, nie będą zawierały glutenu. Jednak w przypadku wódek kolorowych mogą znajdować się śladowe ilości tego białka, pochodzące z aromatów, barwników i innych dodatków. Możliwość konsumpcji wódek zbożowych i kolorowych jest kwestią indywidualną, zależąca od wrażliwości danej osoby, u części nawet śladowe ilości mogą być przyczyną przykrych dolegliwości.

Podobnie jest w przypadku innych kolorowych alkoholi m.in. likierów, które w teorii są bezpieczne, ponieważ do ich produkcji nie wykorzystuje się zbóż, jednak zastosowane w nich aromaty i dodatki smakowe mogą być zanieczyszczone glutenem.

Bezglutenowe alkohole

„Bezpiecznymi” alkoholami są te wyprodukowane na bazie owoców, bez dodatków smakowych i aromatów. Zalicza się do nich m.in. wino, cydr, nalewki, wódki ziemniaczane, rum, malibu, brandy, koniak, tequlię czy campari. W Polsce stopniowo zwiększa się dostępność piw bezglutenowych na bazie ryżu lub kukurydzy.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z surowcami zastosowanymi w procesie produkcyjnym, nieczytelny bądź niezrozumiały skład lub jego brak, należy zrezygnować ze spożycia danego alkoholu. Nie warto ryzykować zdrowiem dla krótkiej chwili przyjemności.