Meczowe przekąski: prosta pizza bezglutenowa

pizza

Pizza to danie, które smakuje praktycznie każdemu. Z tego powodu idealnie nadaje się na meczową przekąskę. W trakcie oglądania rozgrywek Ligi Mistrzów kibic chętnie sięgnie po kawałek pizzy. Można ją przygotować bez trudu także w wersji bezglutenowej.

Bezglutenowe ciasto na pizzę

Do przygotowania bezglutenowego ciasta na pizzę potrzebujesz:

  • 250 g mąki gryczanej – możesz też wymieszać ją pół na pół z mąką ryżową,
  • płaskiej łyżeczki soli,
  • 8 g drożdży (suchych),
  • pół szklanki wrzątku,
  • łyżeczki cukru lub innej substancji słodzącej,
  • 3 łyżek oleju i łyżki oleju do posmarowania ciasta.

Pizza bezglutenowa – przepis

Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wrzątek i olej. Z tych składników zagnieć ciasto i uformuj z niego kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i się nie klei, możesz dodać nieco wody. Posmaruj olejem zarówno miskę, w której ułożysz ciasto jak i samo ciasto. Przykryj je folią spożywczą bądź czystą ściereczką. Zostaw na godzinę, aby wyrosło. Przez ten czas możesz przygotować sos.

Sos pomidorowy bezglutenowy

 Aby zrobić bezglutenowy sos pomidorowy potrzebne Ci będą:

  • 700 g pulpy pomidorowej bądź tyle samo pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 lub 2 cebule (np. czerwone),
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół papryczki chili,
  • zioła, np. tymianek, bazylia i oregano,
  • miód.

Posiekaj cebulę i czosnek. Przekrój i oczyść papryczkę chili i pokrój ją w kawałki. Na rozgrzaną patelnię z olejem połóż cebulę i posól ją. Podsmaż, aż lekko się zeszkli. Dodaj do niej papryczkę chili i czosnek.

Po kilku minutach dodaj pulpę pomidorową. Jeśli wybrałaś pomidory, polej je wrzątkiem i zdejmij skórkę. Potem posiekaj w kawałki. Dodaj do nich zioła. Duś pomidory, cebulę, chili i czosnek, mieszając od czasu do czasu. Poczekaj aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Dopraw go miodem i pieprzem. Gotuj wszystkie składniki przez 1-2 minuty.

Jak upiec ciasto na pizzę bezglutenową?

Przygotuj blaszkę na ciasto do pizzy. Bezglutenowe ciasto po upływie godziny podziel na dwie części. Z jednej połowy uformuj wybrany kształt pizzy. Placek powinien mieć 1-2 mm grubości. Posmaruj ciasto olejem i wyłóż na blachę. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta.

Nagrzej piekarnik do 200°C, włóż do niego blachy. Piecz pizzę aż się zarumieni, przez około 20 minut.

Tak przygotowaną pizzę posmaruj sosem i posyp dodatkami. Najlepsza pizza bezglutenowa to ta z ulubionymi dodatkami. Możesz wybrać np. świeżą bazylię, gruszkę, kurczaka, ser mozarella lub ser żółty, pieczarki, paprykę. Wstaw placek do piekarnika na 10 minut.

Related Posts

kukurydza Zdrowo i bezglutenowo, czyli kukurydza 20 kwietnia 2016
pizza bezglutenowa Przepisy na bezglutenową pizzę 15 czerwca 2016