Gluten a alkohole

alkohol a gluten

Wszystko jest dla ludzi. Wypity okazyjnie, od czasu do czasu, jeden drink lub kieliszek nie zaszkodzi. Czy aby na pewno? Osoby z nietolerancją na gluten muszą uważać, aby miłe przyjęcie nie zmieniło się w nieprzyjemne wspomnienie. Do produkcji części alkoholi wykorzystywane są produkty zawierające gluten, które mogą powodować wystąpienie różnych dolegliwości.

Czytaj etykiety

Wykluczając gluten z diety, należy pamiętać, że może się on w pewnych ilościach znajdować również w napojach wyskokowych. Dlatego warto zapoznać się z recepturami, składami różnych alkoholi, aby nie było potrzeby wcześniejszego zakończenia spotkania z rodziną lub przyjaciółmi.

Dużym ułatwieniem jest uniwersalny i międzynarodowy znak przekreślonego kłosa informujący, że dany produkt jest bezpieczny dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Glutenowe alkohole

Napoje na które należy szczególnie uważać to piwo, whisky i burbon. Podczas ich produkcji wykorzystuje się zboża takie jak: jęczmień, pszenica i żyto. W piwie najczęściej stosowany jest jęczmień w postaci słodu.

W przypadku whisky i burbonu stosuje się zacier zbożowy przygotowany najczęściej z ziaren jęczmienia, pszenicy lub żyta. Część amerykańskich alkoholi jest produkowana z udziałem ziaren kukurydzy i może być spożywana na diecie bezglutenowej.

Najwięcej wątpliwości wśród bezglutenowców związanych jest z wódką. W teorii po prawidłowym przeprowadzeniu procesu destylacji wódki, w tym również tej zbożowe, nie będą zawierały glutenu. Jednak w przypadku wódek kolorowych mogą znajdować się śladowe ilości tego białka, pochodzące z aromatów, barwników i innych dodatków. Możliwość konsumpcji wódek zbożowych i kolorowych jest kwestią indywidualną, zależąca od wrażliwości danej osoby, u części nawet śladowe ilości mogą być przyczyną przykrych dolegliwości.

Podobnie jest w przypadku innych kolorowych alkoholi m.in. likierów, które w teorii są bezpieczne, ponieważ do ich produkcji nie wykorzystuje się zbóż, jednak zastosowane w nich aromaty i dodatki smakowe mogą być zanieczyszczone glutenem.

Bezglutenowe alkohole

„Bezpiecznymi” alkoholami są te wyprodukowane na bazie owoców, bez dodatków smakowych i aromatów. Zalicza się do nich m.in. wino, cydr, nalewki, wódki ziemniaczane, rum, malibu, brandy, koniak, tequlię czy campari. W Polsce stopniowo zwiększa się dostępność piw bezglutenowych na bazie ryżu lub kukurydzy.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z surowcami zastosowanymi w procesie produkcyjnym, nieczytelny bądź niezrozumiały skład lub jego brak, należy zrezygnować ze spożycia danego alkoholu. Nie warto ryzykować zdrowiem dla krótkiej chwili przyjemności.

Related Posts

pszenica 10 objawów nietolerancji glutenu 25 kwietnia 2016
pieczywo Zakupy bezglutenowca 24 lutego 2016