Uniwersalność i wszechstronność wykorzystania prosa sprawia, że bardzo często króluje ono w jadłospisach osób eliminujących gluten. Delikatny smak produktów jaglanych sprawia, że doskonale komponują się one zarówno w daniach wytrawnych jak i w deserach. Dzięki temu nawet osoby na diecie bezglutenowej mogą rozkoszować się słodkim smakiem domowych wypieków.
Składniki na około 15 ciasteczek:
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- pół łyżeczki soli
- 2 bardzo dojrzałych bananów
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g grubo siekanych orzechów lub migdałów
- 30 g suszonych daktyli
- pół laski wanilii
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą, a następnie gotuj na małym płomieniu w 200 ml wody z szczyptą soli przez około 15 minut. Po ugotowaniu kasza powinna być sypka. Gdy kasza przestygnie przełóż ją do miski. Dodaj daktyle i banany, a całość zmiksuj przy pomocy blendera lub malaksera na gładką masę.
Do otrzymanej masy dodaj pozostałe składniki i ręcznie wymieszaj, tak aby całość dobrze się połączyła. W zależności od preferencji orzechy można posiekać lub zmielić. Większe kawałki będą przyjemnie chrupały podczas jedzenia. Zamiast wanilii do masy na ciasteczka można dodać cynamonu lub kurkumy.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj ciasteczka i układaj na papierze. Ciasteczka można formować ręcznie lub przy pomocy gałkownicy do lodów. Aby masa się nie kleiła należy delikatnie zwilżyć wodą ręce lub gałkownicę.
Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 20 – 25 minut. Po zakończeniu pieczenia blaszkę zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe ciasteczka zdejmij z papieru dopiero, gdy ostygną. Wcześniej będą zbyt miękkie i mogą się rozpadać.
Ciasteczka podawaj samodzielnie, posypane cukrem pudrem lub polane niewielką ilością miodu lub syropu klonowego.